Stokpaardje van Ferd komt weer van stal.

Door ShellGhost op dinsdag 1 december 2020 12:44 - Reacties (2)
Categorie: -, Views: 2.832

Weer gaat Ferd Grapperhaus kijken of het mogelijk is om toegang te krijgen tot end-to-end encryption.
Ditmaal via de EU.

"De Raadsresolutie Encryptie wordt op 14 december besproken door de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ). De JBZ-raad bestaat uit de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de EU-lidstaten die een aantal keren per jaar vergaderen. De raadsresolutie staat onder andere stil bij de "belemmerende, beperkende werking van versleuteling op de mogelijkheden van bevoegde autoriteiten om de maatschappij en haar burgers veilig te houden", zo stelt Grapperhaus, die toevoegt dat encryptie ook misbruik wordt door criminelen."

Criminelen maken ook gebruik van auto's, scooters, fietsen, enzovoorts. Zullen we die dan ook maar gaan verbieden?


"Volgens de minister zijn opsporingsdiensten steeds meer afhankelijk van toegang tot digitale gegevens, terwijl versleuteling de toegang tot digitale gegevens uitdagend of praktisch onmogelijk maakt. "Dit raakt de effectiviteit van onder meer de aanpak van terrorisme, georganiseerde misdaad, kindermisbruik en cybercrime", merkt Grapperhaus op."

Dit is dubbel. Er zijn aardig wat criminelen opgepakt doordat de politie toegang verkreeg tot een encryptiedienst. Maar wat missen ze nu qua plannen van aanslagen?
In hoeverre hadden ze de Bataclan aanslag kunnen voorkomen als de opsporingsdiensten wel toegang hadden tot berichten die geëncrypteerd waren?
Aan de andere hand: lone wolfs houden ze toch nooit tegen. Is het dan niet nuttiger om terug te gaan naar de basis? Speurwerk door de diensten om zo criminelen / terroristen tegen te houden?

"Binnen de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid van de Tweede Kamer zijn er de nodige vragen over de raadsresolutie. Zo vindt de VVD-fractie dat het sleutelen aan end-to-end encryptie niet zonder gevaren is en serieuze veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. De D66-fractie maakt zich zorgen over het verzwakken van encryptie en wil meer informatie over de "technische oplossingen" waarover wordt gesproken."

Ik ben het tegenwoordig niet vaak eens met D66, maar in dit soort dingen wel. Als er ergens een backdoor geplaatst wordt, zal deze misbruikt worden, al dan niet door de overheidsdiensten of door hackers. De grote vraag is: wil je als overheid in de krant komen dat je een gigantisch lek hebt veroorzaakt?

Bron: https://www.security.nl/p...techbedrijven+onderzoeken

Volgende: Geen onderzoek naar illegale praktijken gemeente Nissewaard. 12-'20 Geen onderzoek naar illegale praktijken gemeente Nissewaard.
Volgende: AIVD wint informatie in bij Denen. 11-'20 AIVD wint informatie in bij Denen.

Reacties


Door Tweakers user Giesber, donderdag 3 december 2020 11:57

Alsof criminelen plots geen end-to-end encryption meer gaan gebruiken als het niet meer mag.

Zo ook na een bankoverval, zie je de bijrijder al tegen de chauffeur roepen: pas op, hier is het maar 50km/h, en een beetje verder is er een zebrapad...

Sure, ze gaan er zeker wat criminelen mee afstoppen die niet doorhebben dat ze afgeluisterd kunnen worden. Maar diegene die weten waarme ze bezig zijn (en dat zijn doorgaans diegene die serieuze feiten plegen), zullen er wel op letten.

Denk je echt dat terrorristen die een aanslag plegen op de Bataclan zo stom gaan zijn om geen E2E encryptie te gaan gebruiken? Als ze al niet communiceren met couriers met verborgen briefjes of zo. Zulke georganiseerde netwerken kiezen hun manier van communiceren zo dat ze niet afgeluisterd gaan kunnen worden.

Dat ze ergens een "scriptkiddie" meer gaan oppakken die een DDOS op Fortnite gedaan heeft (en op WhatsApp heeft opgeschept tegen zijn vrienden) omdat ie een spelletje verloren had is leuk, maar daar wil ik geen end-to-end encryptie voor opgeven.

Door Tweakers user Smuey, vrijdag 4 december 2020 09:40

Zolang we na iedere aanslag weer moeten horen 'de daders waren al in beeld', dan lijkt het me eerder dat de nu al beschikbare middelen bij lange na nog niet efficiënt genoeg ingezet zijn. Voordat dat wél het geval is, hoeft Grapperhaus niet bij me aan te komen met dit soort idiote plannen. Daarbij blijkt keer op keer dat er maar nauwelijks gebruik wordt gemaakt van encryptie en is de reden 'kindermisbruik' een bijzonder vervelend argument: Als je het niet met hem eens bent, lijkt het namelijk net alsof je kindermisbruik blijkbaar wel OK vindt.

Die man is werkelijk waar niet in staat om de gevolgen voor de online veiligheid van deze kruistocht te overzien, dus ik heb dan ook liever dat hij (of zijn collega's, want die zijn allemaal net zo incapabel) hier dan ook helemaal geen hol over te zeggen gaat hebben.

Reageren is niet meer mogelijk