Barcode Scanner-app besmet met malware. (Google store)

Door ShellGhost op maandag 8 februari 2021 14:53 - Reacties (7)
Categorie: -, Views: 3.875

De toch populaire app (10 miljoen gebruikers) Barcode Scanner is verwijderd uit de Google Play store nadat er malware was gevonden in de app.
Of dit gedaan is door de nieuwe eigenaar is niet bekend. De met malware besmette update stond sinds December in de app store.
Na installatie van de update laadt de malware verschillende websites, toont advertenties en probeert de gebruiker aanvullende apps te laten installeren.

De in Android ingebouwde virusscanner kan uit de Play Store verwijderde apps ook van besmette toestellen verwijderen, maar volgens Malwarebytes is dat bij Barcode Scanner niet het geval, wat inhoudt dat gebruikers dit handmatig moeten doen.

Bron: https://www.security.nl/p...update+besmet+met+malware

Volgende: Nederlandse HashCheckService effectief? 02-'21 Nederlandse HashCheckService effectief?
Volgende: Nog meer camera's in Groningen. 02-'21 Nog meer camera's in Groningen.

Reacties


Door Tweakers user derx666, maandag 8 februari 2021 16:25

thx. Had hem al een tijd niet meer gebruikt, maar toch maar even eraf gekiept.

Door Tweakers user ShellGhost, maandag 8 februari 2021 16:36

derx666 schreef op maandag 8 februari 2021 @ 16:25:
thx. Had hem al een tijd niet meer gebruikt, maar toch maar even eraf gekiept.
Mooi zo. :)

Door Tweakers user Kecin, maandag 8 februari 2021 17:37

Top 100 gratis apps, als je er 1 bezit dan ken je het wel, regelmatig vage boden van Russen, Chinezen, Koreanen en Amerikanen. Je verkoopt je app (incl. licenties enzo) en je bouwt de app weer op incl. je malware en vervolgens laat je de gewone functie werken voor hoelang die het al deed. Oja, en een advertentie erin :+.

Supersimpel, en eigenlijk best wel goedkoop zolang de opbrengst hoog is.

Door Tweakers user vosManz, maandag 8 februari 2021 20:45

Let er op dat er meerdere apps zijn met de naam 'Barcode Scanner'. Het lijkt hier te gaan om de app 'com.qrcodescanner.barcodescanner'.

Zelf gebruik ik ook een app met de naam 'Barcode Scanner', maar dat is 'com.google.zxing.client.android'. Daar lijkt zo te zien niets mee aan de hand.

Dus voor je in paniek je 'Barcode Scanner' app verwijdert en misschien wel een schadelijkere download (die op de achtergrond gegeven van je telefoon haalt bijvoorbeeld), check even of het inderdaad om de betreffende app gaat.

Door Tweakers user pasarica, maandag 8 februari 2021 23:43

Opera browser met bar-code scanner ingebouwd.... O-)

Niks geen aparte scanners voor nodig.

Door Tweakers user vosManz, dinsdag 9 februari 2021 13:19

pasarica schreef op maandag 8 februari 2021 @ 23:43:
Opera browser met bar-code scanner ingebouwd.... O-)

Niks geen aparte scanners voor nodig.
Persoonlijk heb ik mijn apps liever zonder bloatware. Met een browser app wil ik websites bezoeken, geen barcodes scannen. Met een camera app wil ik foto's/video's maken, geen barcodes scannen. Met een barcode scanner app wil ik barcodes scannen.

Ook om privacy/veiligheidsredenen. Ik zou mijn browser app bijvoorbeeld nooit rechten tot mijn camera geven, gezien de browser die helemaal niet nodig heeft (en nee, ik gebruik de browser niet om te video-bellen of iets dergelijks). Zo kan een mogelijke bug of verkeerde instelling in de browser er ook niet voor zorgen dat een website ineens toegang tot je camera heeft, terwijl je dacht die toestemming enkel voor de barcode-scanner aan de browser te geven.

Door Tweakers user Gertjuhjan, donderdag 11 februari 2021 09:28

Mijn Samsung S10 heeft in de camera-app direct een barcode scanner ingebouwd. Dus heb gelukkig geen aparte applicatie meer nodig.

Reageren is niet meer mogelijk