Kabinet wil dat Whatsapp en Skype onder Telecommunicatiewet vallen

Door ShellGhost op donderdag 24 juni 2021 11:39 - Reacties (10)
Categorie: -, Views: 5.378

Het Kabinet wil dat Whatsapp, Skype en andere online communicatiediensten onder de Telecommunicatiewet vallen. Daarmee moeten deze diensten aan extra verplichtingen richting gebruikers voldoen, zoals voldoende beveiliging en een meldplicht bij incidenten. Ook kan Nederland toezicht op deze diensten houden wanneer die uitvallen of worden onderbroken, net als bij telecomnetwerken al het geval is.

Demissionair staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken heeft een voorstel om de wet te wijzigen naar de Tweede Kamer gestuurd. Zo wordt het begrip elektronische communicatiedienst in de Telecommunicatiewet verbreed. Diensten die alleen via het internet worden aangeboden, zoals Whatsapp en Skype, gaan ook onder de wet vallen.

"De vorige uitgebreide herziening van EU-brede telecomregelgeving dateert van meer dan vijftien jaar geleden. Toen hadden we nog nauwelijks draadloze internetcommunicatie. Inmiddels kan snel vast én mobiel internet, overal beschikbaar en voor iedereen, worden gezien als basisbehoefte", stelt Keijzer. "Daarom is deze modernisering een belangrijke stap."

Tevens wordt het recht op nummerbehoud uitgebreid. Dat gaat ook gelden wanneer mensen een nummer willen meenemen naar een andere aanbieder nog vóórdat het huidige contract is afgelopen. Verder zullen ondernemers schriftelijk toestemming moeten geven voor de overstap naar een andere provider, ook als ze daar telefonisch een aanbod voor hebben ontvangen. Op deze manier moet misleiding van zakelijke gebruikers worden voorkomen.

Update

Het wetsvoorstel zelf is nog niet openbaar gemaakt, waardoor de exacte inhoud en aanpassingen nog niet bekend zijn.

Bron: https://www.security.nl/p...elecommunicatiewet+vallen

Dit is zeer controversieel en zou niet door het demissionair opgepakt moeten worden.
Er zit namelijk een bepaling in de huidige telecomwet die dit controversieel maakt:
Artikel 13.1 lid 1 van de Telecommunicatiewet:

Aanbieders van openbare telecommunicatienetwerken en openbare telecommunicatiediensten stellen hun telecommunicatienetwerken en telecommunicatiediensten uitsluitend beschikbaar aan gebruikers indien deze aftapbaar zijn.

Dit zou inhouden dan Facebook Whatsapp "open" moet stellen voor de AIVD.

Volgende: Belgie 3de wereldland? 02-09 Belgie 3de wereldland?
Volgende: Microsoft verwijderd Flash player van computers. 02-'21 Microsoft verwijderd Flash player van computers.

Reacties


Door Tweakers user Andros, donderdag 24 juni 2021 12:34

Het is de vraag hoe belangrijk de Nederlandse markt dan is voor deze bedrijven. Het kan prima zijn dat FB en MS dan rustig zeggen "de investering om te voldoen aan de Nederlandse wet is het ons niet waard, wij bieden deze diensten niet meer aan in Nederland". Zoiets kunnen ze beter Europees aanpakken, een heel continent aan het gebruikers verliezen vinden de bedrijven erger dan een klein landje.

Door Tweakers user wheez50, donderdag 24 juni 2021 13:45

Uhh. Whatsapp is al prima aftapbaar. Niet in leesbaar formaat, maar toch :)

Door Tweakers user iRobin, vrijdag 25 juni 2021 11:10

wheez50 schreef op donderdag 24 juni 2021 @ 13:45:
Uhh. Whatsapp is al prima aftapbaar. Niet in leesbaar formaat, maar toch :)
Bron? Of heb je het over meta data?

[Reactie gewijzigd op vrijdag 25 juni 2021 11:10]


Door Tweakers user wallyberk, vrijdag 25 juni 2021 11:23

Prima zolang twitter hieronder ook valt.

Door Tweakers user Kecin, vrijdag 25 juni 2021 16:16

Zal ook wel gaan gebeuren gok ik zo. Uiteindelijk hoort het ook bij de telecomwet, gezien je kan bellen of "smssen". Maargoed, lang verhaal kort, ik ga ervan uit dat we niet de eerste overheid zijn die dit wil (gaan doen).
Ik neem dus aan dat er ook al wel implementaties klaar liggen technisch gezien.

Door Tweakers user Waarnemer, vrijdag 25 juni 2021 17:07

Het voorstel is niet geheim. Het is gewoon te raadplegen net als elk wetsvoorstel.

behoudens de stukken en verslagen in de commissie "stiekum" is alles dat in de tweede kamer wordt behandeld openbaar.

in de commissie "stiekum" worden geen wetten en wetswijzigingen voorgesteld. Dat is voorbehouden aan het parlement en kabinet in alle openbaarheid van de zittingen van het parlement.


https://www.openkamer.org/dossier/tijdlijn/35865/
voor het verloop
https://www.openkamer.org/kamerstuk/35865/2/
voor de wijziging.

De gegevens komen van https://opendata.tweedekamer.nl/ via een api.
van de rijskoverheid dus.. om even aan te geven dat het niet door een partijtje met een "agenda" is overgetikt met de "gewenste" spel- en stijlfouten.

Door Tweakers user Skyrunner, zaterdag 26 juni 2021 15:05

Weer een reden WhatsApp zoveel mogelijk te mijden.

Door Tweakers user i-chat, zondag 27 juni 2021 08:10

Ik denk dat het gewoon hoog tijd wordt voor een soort freedombox

Ik voorzie dat in de vorm van een soort cdn/vpn service waar je een account aan kunt maken
Om vervolgens een raspberry pi in te zetten als selfhosted sociaal media servertje

Ik denk/weet inmiddels wel zeker dat met de juiste hardware er een homehub moet komen die functies heeft als Mail/cliënt/server. Cloudserver en social media hub

Nextcloudpi komt al aardig in de buurt maar mist nog disk management en een degelijke hardware oplossing

Door Tweakers user GekkePrutser, zondag 27 juni 2021 15:56

wheez50 schreef op donderdag 24 juni 2021 @ 13:45:
Uhh. Whatsapp is al prima aftapbaar. Niet in leesbaar formaat, maar toch :)
Helaas ook wel in leesbaar formaat. Whatsapp heeft een enorme zwakke plek. Namelijk de cloud backups. Bijna iedereen zet die aan omdat de app daarom constant smeekt. De backups komen op je google drive of icloud terecht en zijn lang niet zo goed geencrypt als de communicatie zelf.

Kortom: Zolang 1 iemand in het gesprek de backups aan heeft staan, kan er gewoon meegelezen worden. Uiteraard kan je ook niet zien wie er backups aan heeft staan.

Whatsapp schermt met sterke encryptie tijdens transport en dat is ook wel zo, maar in het totale verhaal is dat gewoon niet de zwakste schakel waardoor het in de praktijk niet relevant is.

Er wordt te vaak vergeten dat beveiliging een holistisch fenonmeen is. Je kan de voordeur wel met 3 verschillende sloten beveiligen maar als je dan je belangrijke spullen in een oud houten schuurtje bewaart heeft dat weinig zin.

Ik denk dat dit ook gewoon expres gedaan is. Whatsapp heeft er totaal geen baat bij om ruzie te krijgen met overheden. Ze maken lekker de blits met hun P2P encryptie terwijl ze op deze manier toch meeluisteren faciliteren.

[Reactie gewijzigd op zondag 27 juni 2021 16:02]


Door Tweakers user SirBlade, woensdag 30 juni 2021 08:14

Dat jij dit wetsvoorstel controversieel vind maakt het nog niet controversieel. Pas als een meerderheid van de kamer het als controversieel benoemt kan het demissionaire kabinet er niet meer mee verder.

Verder mag/moet een demissionair kabinet alles wat het mocht voordat de premier het ontslag van het kabinet aanbood. Net zoals er voor jouw niets veranderd in de tijd tussen je ontslag aanbieden en daadwerkelijk stoppen. Het enige verschil is dat die periode voor jouw aan een bepaalde tijd verbonden is maar het kabinet moet wachten tot er een nieuw kabinet is. Aan dit laatste is geen grondwettelijk maximum verbonden, in theorie kunnen de formatie besprekingen doorgaan tot de volgende verkiezing/

Reageren is niet meer mogelijk