Nederland failliet als dit doorgaat....

Door ShellGhost op vrijdag 5 november 2021 11:44 - Reacties (10)
Categorie: -, Views: 8.229

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft zware kritiek op het wetsvoorstel dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) toestaat om burgers online te volgen en gevoelige persoonsgegevens te verzamelen, analyseren en met binnen- en mogelijk ook buitenlandse partijen te delen. De privacytoezichthouder vindt dat het wetsvoorstel niet goed is, flink moet worden gewijzigd en anders niet moet worden ingediend.

Het wetsvoorstel Wet verwerking persoonsgegevens coördinatie en analyse terrorismebestrijding en nationale veiligheid staat de NCTV toe om voor de bestrijding van terrorisme en de nationale veiligheid persoonsgegevens te verwerken. Ook moet het mogelijk worden om fenomenen en trends op deze terreinen te signaleren, analyseren en duiden en hier beleid op te voeren.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens heeft demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid niet duidelijk gemaakt waarom de NCTV, een gewone afdeling van een ministerie, bepaalde persoonsgegevens verzamelt, opslaat en deelt op een terrein waarop ook inlichtingendiensten actief zijn. Daarnaast zijn de bevoegdheden heel vaag begrensd en ontbreken goede waarborgen. "Dat maakt onafhankelijke toetsing door bijvoorbeeld rechters of toezichthouders moeilijk. Hierdoor kunnen burgers niet goed voor hun rechten opkomen", zo waarschuwt de privacytoezichthouder.

Het wetsvoorstel volgt op berichtgeving van het NRC dat de NCTV, jarenlang in strijd met de wet, privacygevoelige informatie over burgers verzamelde en verspreidde. Ook stelde de krant dat medewerkers van de dienst door middel van nepaccounts op sociale media in het geheim honderden politieke campagneleiders, religieuze voormannen en linkse en rechtse activisten volgen.

Naar aanleiding van de berichtgeving gelaste de Autoriteit Persoonsgegevens de NCTV om in kaart te brengen voor welke verwerkingen onvoldoende grondslag was. En die verwerkingen per direct te staken. Voor het volgen van personen en het verwerken van persoonsgegevens gelden voor de AIVD, MIVD en politie strikte voorwaarden. Zo wordt per keer, onafhankelijk, de noodzakelijkheid vastgesteld. Een dergelijke toets wil de NCTV zelf gaan doen. "Van onafhankelijke toetsing is dan dus geen sprake", aldus de toezichthouder.

"Als je bij de geheime diensten en politie ziet met hoeveel randvoorwaarden het verwerken van dergelijke gevoelige informatie omgeven is, dan valt toch niet te verdedigen dat dit bij de NCTV niet nodig is? Dat bij de NCTV een enkele, door de NCTV zelf uit te voeren toets voldoende zou zijn? Dat is de slager die zijn eigen vlees keurt", zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen.

Volgens Wolfsen zijn terrorismebestrijding en veiligheid zeer belangrijke onderwerpen. "Daarom moet je de werkzaamheden van diensten die daarover gaan goed vastleggen in de wet. Maar dit wetsvoorstel is op belangrijke onderdelen juist heel vaag. En lijkt daardoor meer op een vrijbrief voor de NCTV."

Surveillancemaatschappij

Een ander kritiekpunt van de Autoriteit Persoonsgegevens is dat de criteria, waarmee zowel de NCTV zelf als betrokkenen, toezichthouders en rechters kunnen toetsen of een bepaalde verwerking wel rechtmatig was, zo vaag zijn dat een onafhankelijke toets erg moeilijk te maken is. Tevens zou de NCTV zelf kunnen beslissen welke misstanden het meldt en is niet duidelijk wat er met die meldingen zou moeten gebeuren.

"Dit wetsvoorstel zet de deur open voor een surveillancemaatschappij. Waarbij op grote schaal, en zonder goed toezicht, allerlei gevoelige informatie over burgers wordt verzameld en gedeeld met andere organisaties. En zonder dat mensen zich goed kunnen verweren, bijvoorbeeld via de rechter", waarschuwt Wolfsen. "We hebben met de Toeslagenaffaire en het FSV-schandaal gezien wat er met de levens van mensen kan gebeuren als ze op ‘het verkeerde lijstje’ terechtkomen. Wij adviseren de minister van Justitie en Veiligheid daarom het wetsvoorstel grondig aan te passen of anders niet in te dienen."

Minister Grapperhaus liet onlangs weten dat het kabinet het wetsvoorstel snel wil behandelen. Volgens de minister is het in belang van de nationale veiligheid dat het wetsvoorstel wordt aangenomen zodat de NCTV de nu gestaakte werkzaamheden zo spoedig mogelijk kan hervatten.

Bron: https://www.security.nl/p...urgers+online+laat+volgen

Ja, ik heb het complete artikel gepakt omdat alles wat er staat van belang is.
Als Grapperhaus zijn zin krijgt, krijgen we een onderdeel van een ministerie die kan doen en laten qua data verzamelen. Er is geen controle op. 0.
Een onderdeel wat een coördinerende functie heeft. Lees dat woord heel goed, coördinerend.
En nu willen ze op de stoel van de AIVD, MIVD en de politie gaan zitten.
Dit is te belachelijk voor woorden! Als dit wetsvoorstel doorgaat zijn we officieel een bananenrepubliek. Definitief.

Volgende: Ollongren kan niet zeggen of overheid gebruikmaakt van Pegasus-spyware 14-09 Ollongren kan niet zeggen of overheid gebruikmaakt van Pegasus-spyware

Reacties


Door Tweakers user himlims_, vrijdag 5 november 2021 12:01

het is echt bizam om te zien wat er laatste tijd allemaal gebeurd, corona geneuzel, demissionair kabinet, meest bizondere voorstellen worden aangenomen. controle en toetsing lijkt niet te bestaan. hele woke cultuur komt uit de lucht vallen. vind nederland steeds minder leuk worden (en toch hebben we het goed hier)

Door Tweakers user i-chat, vrijdag 5 november 2021 12:37

Grapperhaus is dan ook echt een zellot van de bovencathegorie, deze man leeft in een soort permanente waantoestand 'where everyone is out to get him' deze man zou genocide nog kunnen goedpraten.

Persoonlijk zie ik het zo: terrorisme kun je. bij definitie maar op één manier 'verslaan' en dat is door er niet aan toe te geven ondanks de eventuele verliezen.

Elke keer dat wij ons door schimmige organisaties laten bespioneren bang zijn voor islamieten ÉN onze eigen overheid, hebben onze IS-vrienden wéér een beetje meer gewonnen.

Het zelfde gaat op voor Covid, constand geleuter in de marge, wel testen, niet testen, horeca open dan weer dicht, mondkapjes, anderhalve meterregels... Verdomme! DOE het nu eens gewoon goed.

want ondanks al het geneuzel had onze covid toegangspas gewoon intrekbaar kunnen zijn en wel op de volgende manier;

{ [Voorletters] [deel van achternaam] [geb datum]. [datum van uitgifte + volgnummer] saltcode } deze data versleultelen en signen met een overheidskey.

later kun je dan gewoon de datum van uitgifte + volgnummer al dan niet tijdelijk revoken.
de 'clients / covid-toeganscheck app) kan dan dagelijks een lijst met uitgifte nummers downloaden in het format:

[uitgiftenummer], revoked per [datum], expiration date van de revoke [datum], [signature]

Door Tweakers user himlims_, vrijdag 5 november 2021 13:57

zou je de staat ook kunnen aanmelden voor schuldhulpverlening?

Door Tweakers user wheez50, vrijdag 5 november 2021 17:18

Geen zorgen - Het enige wat nederland failliet kan laten gaan is jouw gebrek aan vertrouwen. En het vertrouwen van vele anderen.

Daarnaast staan er onwaarheden in je betoog. NTCV is geen gewoon onderdeel. Haar bevoegdheden zijn van dien aard dat je haar niet kan vergelijken met andere onderdelen.

En @hierboven - sorry, je oplossing is te privacygevoelig...

Door Tweakers user TheZenMeister, zaterdag 6 november 2021 11:52

wheez50 schreef op vrijdag 5 november 2021 @ 17:18:
Geen zorgen - Het enige wat nederland failliet kan laten gaan is jouw gebrek aan vertrouwen. En het vertrouwen van vele anderen.

Daarnaast staan er onwaarheden in je betoog. NTCV is geen gewoon onderdeel. Haar bevoegdheden zijn van dien aard dat je haar niet kan vergelijken met andere onderdelen.

En @hierboven - sorry, je oplossing is te privacygevoelig...
Lees het boek "The Gulag Archipelago" eens en kom dan eens terug voordat je over het blind vertrouwen van een overheid begint.

Door Tweakers user armageddon_2k1, maandag 8 november 2021 08:23

TheZenMeister schreef op zaterdag 6 november 2021 @ 11:52:
[...]


Lees het boek "The Gulag Archipelago" eens en kom dan eens terug voordat je over het blind vertrouwen van een overheid begint.
Heb jij het boek uberhaubt wel gelezen?

Door Tweakers user GekkePrutser, maandag 8 november 2021 09:40

Ik snap het ook niet helemaal. Vlak na de 9/11 aanslagen kan ik me wel voorstellen dat mensen wat (schijn)veiligheid wilden. Maar nu kan ik me niet voorstellen dat mensen roepen om nog meer controle. Terrorisme is allang het 'monster van de week' niet meer. Zelfs niet in de VS. (Massabeschietingen door gestoorden uit de eigen samenleving echter... :X . Maarja de wapens zijn daar heilig )

Ik heb eerder het idee dat dit een industrie is die destijds is aangewakkerd en nu probeert zichzelf in stand te houden omdat deze nu eenmaal bestaat. Een ambtenaar zal er nooit voor kiezen dat zijn functie niet meer nodig is.

Ik denk ook niet dat meer controle wenselijk is. Als je echt terorrisme wil voorkomen dan kom je op een zeer ongemakkelijk spanningsveld waar je zoveel in de gaten moet gaan houden dat normaal leven niet meer mogelijk is.

En er is al zoveel informatie waar niks mee gedaan wordt. De Bataclan terroristen communiceerden gewoon over SMS. En de rechter in de VS heeft aangegeven dat de massa surveillance daar niks heeft opgeleverd. Maar toch gaat het allemaal door...

Hoewel ik het met je eens ben, denk ik alleen niet dat een Tweakers blog veel aandacht geeft aan het probleem. Tweakers is al een niche-verschijnsel en de blogs helemaal. Misschien kan je iets doen met Bits of Freedom.

Zelf doe ik er wat aan door privacyvriendelijke tools zoveel mogelijk te promoten. Het is niet veel maar het is iets...

[Reactie gewijzigd op maandag 8 november 2021 09:40]


Door Tweakers user jbdeiman, dinsdag 9 november 2021 11:37

wheez50 schreef op vrijdag 5 november 2021 @ 17:18:
Geen zorgen - Het enige wat nederland failliet kan laten gaan is jouw gebrek aan vertrouwen. En het vertrouwen van vele anderen.

Daarnaast staan er onwaarheden in je betoog. NTCV is geen gewoon onderdeel. Haar bevoegdheden zijn van dien aard dat je haar niet kan vergelijken met andere onderdelen.

En @hierboven - sorry, je oplossing is te privacygevoelig...
Is dat niet precies wat er nu meer en meer aan de hand is, het vertrouwen in overheden (en ook mensen onderling) neemt zienderogen af. Bij alles wat er gebeurt is het de gewone consument (en de onderkant van onze samenleving, inkomstentechnisch gezien) die onevenredig hard wordt gepakt.

Enerzijds: "Kijk, je krijgt 3% extra binnen per maand', maar aan de andere kant belasting verhogen op basis levensbehoeften (verplichte verzekeringen o.a.), waarmee je die 3% alweer kwijt bent.
Continu het mooi voorrekenen, terwijl het niet zo positief is. Wees dan gewoon eerlijk, maar eerlijkheid bestaat niet / nauwelijks in de politiek.

Vertrouwen is in jaren niet zo laag geweest en zeker flink gekelderd:
https://nos.nl/collectie/...-in-de-politiek-gekelderd

Door Tweakers user wallyberk, dinsdag 9 november 2021 11:39

armageddon_2k1 schreef op maandag 8 november 2021 @ 08:23:
[...]


Heb jij het boek uberhaubt wel gelezen?
Ik heb de vertaling gelezen, mijn russisch is niet zo goed, jij ook? Daarbij is er een verschil tussen lezen en begrijpen.

Persoonlijk vind jouw bijdrage en deze van mij niet veel bijdragen aan de discussie. Zullen we daarom maar ophouden met deze one-liners, waarbij we elkaar voor dom proberen uit te maken? Ik hoop eigenlijk dat de admins onze beide reacties verwijderd.

Door Tweakers user TheZenMeister, woensdag 10 november 2021 07:38

wallyberk schreef op dinsdag 9 november 2021 @ 11:39:
[...]


Ik heb de vertaling gelezen, mijn russisch is niet zo goed, jij ook? Daarbij is er een verschil tussen lezen en begrijpen.

Persoonlijk vind jouw bijdrage en deze van mij niet veel bijdragen aan de discussie. Zullen we daarom maar ophouden met deze one-liners, waarbij we elkaar voor dom proberen uit te maken? Ik hoop eigenlijk dat de admins onze beide reacties verwijderd.
Ik heb ook de vertaling gelezen. En ik wil niemand voor dom uitmaken enkel wijzen op wat de gevolgen zijn wanneer een overheid een gigantische macht kan uitoefenen op een bevolking.
In Rusland merk je nog steeds de gevolgen van die periode en er is eigenlijk niet zoveel veranderd.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.